Fasolka szparagowa gotowana na parze
Warzywa gotowane na parze to najszybszy i najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia.
Podczas tradycyjnego gotowania w wodzie część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą następnie odlewamy. Gotowanie na parze pozwala nam zachować maksymalną ilość witamin i składników mineralnych, nawet do 70%.
Ważne, aby podczas gotowania na parze nie dodawać tłuszczu ani soli, gdyż para wydobywa zawartą w produktach spożywczych sól.
Ugotowane warzywa al dente smakują lepiej niż rozgotowane w wodzie, zachowują także piękny kolor, są jędrne i wyraziste w smaku.
Dzisiaj przygotowałam fasolkę szparagową przygotowaną na parze.
W ten sposób można przygotować zarówno żółtą jak i zieloną fasolkę.
Do gotowania na parze można użyć parowaru, garnka ze specjalną nadstawką (jak na zdjęciu) lub metalowej wkładki do garnka.
Jak przygotować fasolkę szparagową gotowaną na parze:
Fasolkę przebieramy, usuwamy końce i myjemy.
W garnku zagotowujemy wodę, woda nie powinna dotykać gotowanego produktu. Garnek powinien być na tyle duży, aby para miała miejsce, a pokrywka dopasowana tak by para nie uciekała.
Układamy fasolkę na wkładzie do gotowania na parze, tak by nie stykała się z powierzchnią wody. Powinna być ułożona dość równomiernie i niezbyt grubą warstwą.
Wkładamy fasolkę do garnka dopiero, gdy woda zacznie wrzeć i od tego momentu liczymy czas gotowania.
Zmniejszamy grzanie.
Podczas gotowania woda powinna “mrugać”, tylko delikatnie szumieć.
Fasolkę gotujemy al dente około 10-15 minut.
Długość gotowania zależy od tego jak młoda jest fasolka, im młodsza tym krótszy czas gotowania.
Sprawdzamy, aby woda się nie wygotowała, w razie potrzeby można dolać wrzątku, aby nie obniżyć temperatury gotowania.
Wyjmujemy jedną fasolkę i sprawdzamy, czy już jest gotowa.
Podajemy zaraz po ugotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze