Ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką

Jest weekend i jest deser!

Deser w zdrowej odsłonie, bo przygotowany z kaszy manny.

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga pieczenia, a poza tym jest bardzo smaczne i nawet baaardzo smakuje mojemu synowi, który wcale nie przepada za kaszą manną, a to ciasto pochłania i prosi o dokładkę.

To ciasto to dobry sposób na przemycenie kaszy do diety dzieci.

Koniecznie wypróbujcie, efekt murowany!


Składniki na ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką:

  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 50-70 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • ok. 100 g herbatników
  • ok. 250 g malin
  • 2 galaretki malinowe


Jak przygotować ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką:

Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier.

Całość podgrzewamy.

Gdy mleko zagotuje się dodajemy aromat rumowy i zmniejszamy ogień.

Delikatną stróżką wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, gotujemy aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje.

Formę (wym. górne 20×30 cm) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, a następnie suchymi herbatnikami.

Na herbatniki wylewamy gorącą kaszę, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię.

Odstawiamy do wystudzenia.

Na wystudzonej masie z kaszy układamy umyte i osączone maliny.

Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny do całkowitego stężenia.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMarta | 15-08-2020

    Wygląda obłędnie, na pewno sama spróbuję ;))

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 19-08-2020

    Dziękuję bardzo! 😉

  • Zdjęcie profiloweMarcin | 15-08-2020

    Wypróbuję przepis, mam nadzieję, że zaskoczę tym żonę i dzieci

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 19-08-2020

    Mam nadzieję, że zaskoczysz! 🙂

  • Zdjęcie profiloweMałgorzata | 16-08-2020

    znakomicie wygląda to ciasto

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-08-2020

    Cieszę się bardzo!Dziękuję 😉

  • Zdjęcie profiloweIzabella Piotrowska | 26-06-2021

    Na jaki wymiar blaszki

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 26-06-2021

    Pani Izo, wymiary blaszki podane są w przepisie – 20×30 cm 🙂