Ciasto z truskawkami i kruszonką
Zapraszam Was na proste niedzielne ciasto z owocami sezonowymi i kruszonką.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na dzisiejsze święto – Dzień Ojca.
Wszystkim Tatusiom życzę wszystkiego dobrego!!!
Składniki na ciasto z truskawkami i kruszonką:
ciasto:
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250-300 g świeżych truskawek
kruszonka:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Jak przygotować ciasto z truskawkami i kruszonką:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i osączamy z wody.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodajemy śmietanę oraz esencję waniliową i delikatnie ubijamy.
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na wolnych obrotach.
Cieniutką stróżką dolewamy ostudzoną margarynę i chwilę miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Przygotowujemy kruszonkę: składniki kruszonki – masło, mąkę i cukier – zagniatamy i rozcieramy między palcami do uzyskania okruchów.
Ciasto wylewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście układamy truskawki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze