Ciasto z truskawkami i kruszonką

Zapraszam Was na proste niedzielne ciasto z owocami sezonowymi i kruszonką.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Idealne na dzisiejsze święto – Dzień Ojca.

Wszystkim Tatusiom życzę wszystkiego dobrego!!!


Składniki na ciasto z truskawkami i kruszonką:

ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250-300 g świeżych truskawek

kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej


Jak przygotować ciasto z truskawkami i kruszonką:

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i osączamy z wody.

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę.

Do ubitych jajek dodajemy śmietanę oraz esencję waniliową i delikatnie ubijamy.

Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na wolnych obrotach.

Cieniutką stróżką dolewamy ostudzoną margarynę i chwilę miksujemy do całkowitego połączenia składników.

Przygotowujemy kruszonkę: składniki kruszonki – masło, mąkę i cukier – zagniatamy i rozcieramy między palcami do uzyskania okruchów.

Ciasto wylewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście układamy truskawki i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 minut.

Upieczone ciasto studzimy na kratce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Krucha tarta czekoladowa z kremem mascarpone, truskawkami i czekoladą

01-07-2014 

Sałatka z kolorowym makaronem

28-06-2014 

Kompot z rabarbaru z wanilią i cukrem trzcinowym

25-06-2014 

Komentarze

  • brak komentarzy