Zupa krem z buraków
Dawno nie było na blogu zup, więc szybciutko nadrabiam, choć zupy u mnie są przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, bo uwielbiamy zupy, a poza tym są tanie i zdrowe!
Miałam przygotować na życzenie rodziny zupę buraczkową, taką klasyczną zabielaną śmietaną, ale ja miałam ochotę na coś bardziej lekkiego, kremowego, innego.
Zupę zmiksowałam i podałam jako krem – pyszny, gęsty, syty, o pięknym buraczkowym kolorze.
Krem można podać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami z czerstwego pieczywa.
Wyszło szybko i smacznie.
Składniki na zupę krem z buraków:
- 4 buraki
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 małego pora
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 2 gałązki naci selera
- 1 gałązka lubczyku
- 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka masła lub dobrej jakości oleju
- słodka śmietanka do dekoracji
Jak przygotować zupę krem z buraków:
Buraczki dokładnie szorujemy i pieczemy.
Upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wkładamy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, pora, natkę pietruszki, nać selera i lubczyk oraz pokrojone w kostkę ziemniaki; dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, zalewamy wodą (ok. 2 l) i gotujemy około 20 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte buraki i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu, aby buraki nie straciły pięknego koloru.
Na koniec zupę zaprawiamy octem lub sokiem z cytryny.
Doprawiamy także do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Z zupy wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ewentualnie pora, nać selera i lubczyk.
Dodajemy masło i całość miksujemy na gładki krem.
Podajemy polane śmietanką i posypujemy świeżym oregano lub natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze