Zupa krem z buraków

Dawno nie było na blogu zup, więc szybciutko nadrabiam, choć zupy u mnie są przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, bo uwielbiamy zupy, a poza tym są tanie i zdrowe!

Miałam przygotować na życzenie rodziny zupę buraczkową, taką klasyczną zabielaną śmietaną, ale ja miałam ochotę na coś bardziej lekkiego, kremowego, innego.

Zupę zmiksowałam i podałam jako krem – pyszny, gęsty, syty, o pięknym buraczkowym kolorze.

Krem można podać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami z czerstwego pieczywa.

Wyszło szybko i smacznie.

Składniki na zupę krem z buraków:

  • 4 buraki
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 małego pora
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 2 gałązki naci selera
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka masła lub dobrej jakości oleju
  • słodka śmietanka do dekoracji


Jak przygotować zupę krem z buraków:

Buraczki dokładnie szorujemy i pieczemy.

Upieczone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wkładamy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, pora, natkę pietruszki, nać selera i lubczyk oraz pokrojone w kostkę ziemniaki; dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, zalewamy wodą (ok. 2 l) i gotujemy około 20 minut.

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte buraki i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu, aby buraki nie straciły pięknego koloru.

Na koniec zupę zaprawiamy octem lub sokiem z cytryny.

Doprawiamy także do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

Z zupy wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ewentualnie pora, nać selera i lubczyk.

Dodajemy masło i całość miksujemy na gładki krem.

Podajemy polane śmietanką i posypujemy świeżym oregano lub natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy