Żeberka pieczone z bukietem warzyw
Dzisiaj danie dla wielbicieli żeberek.
Żeberka wieprzowe zapiekane z bukietem warzyw – pyszne jednogarnkowe danie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
Koniecznie wypróbujcie!
Polecam!
Składniki żeberka pieczone z bukietem warzyw:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula – użyłam cukrowej
- 2 marchewki
- 6-8 ziemniaków
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1-1,5 łyżeczki soli morskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka gałązek świeżego tymianku
Jak przygotować żeberka pieczone z bukietem warzyw::
Żeberka myjemy, kroimy na porcje – po 2 kostki.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki – ziemniaki na ćwiartki lub pół, cebulę w ósemki, cukinię ze skórą w grubsze plastry, marchewkę na 1-1,5 cm ukośne kawałki, paprykę w szerokie paski.
Olej mieszamy z przyprawami, ziołami i drobno posiekanym czosnkiem.
Żeberka i warzywa dokładnie mieszamy z przygotowanym olejem z przyprawami.
Żeberka wykładamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C, bez przykrycia.
Po tym czasie dokładamy warzywa i gałązki świeżego tymianku, pieczemy przez kolejne 40-50 minut aż mięso i warzywa będą miękkie i zarumienione.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Rewelacyjne. Lubie tłuste, no z tego przepisu nie wyszły specjalnie tłuste, ale z tym zestawem warzyw (cukinia z działki) nic, tylko szybko powtórzyć!
Cieszę się, że zasmakowało!
Zapraszam do korzystania z innych przepisów.
Pozdrawiam!