Cynamonowy chlebek do odrywania


Zapraszam na świąteczny chlebek cynamonowy podany w bardzo finezyjnej formie i łatwym do podania, taki do odrywania.

Choć nazwa to “chlebek” z pieczywem raczej nie ma za wiele do czynienia, jest w wersji słodkiej, mocno cynamonowej – takie puszyste, aromatyczne, korzenne, pyszne ciasto.

Idealne na świąteczny stół, ale nie tylko, możecie podać na każdą inną okazję czy nawet na śniadanie czy podwieczorek ze szklaneczką mleka czy kawy/herbaty.

Ciasto jeszcze szybciej znika niż się je piecze.

W domu unosi się piękny zapach, który nastraja nas w świąteczną aurę i sprawia, że zaczynamy czuć magię świąt.

Koniecznie upieczcie taką wersję ciasta dla najbliższych lub samego siebie.


Składniki na cynamonowy chlebek do odrywania::

na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 50 g masła

posypka cynamonowa:

  • 50 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej


Jak przygotować cynamonowy chlebek do odrywania:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie.

Do podgrzanego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.

Dolewamy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru,  ekstrakt waniliowy, jajka i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu ostudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40-60 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Cukier mieszamy z cynamonem i gałką muszkatołową.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt.

Smarujemy masłem za pomocą pędzelka i posypujemy mieszaniną cukru z cynamonem i gałką. 

Ciasto kroimy na 6 długich pasów, układamy jeden na drugim posypką do góry.

Złożone pasy ciasta kroimy ponownie na 6 części – wyjdzie nam 36 kwadratów.

Keksówkę  (dł. 25-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Ustawiamy pionowo i wkładamy kwadraty ciasta posypką do góry.

Blaszkę ustawiamy poziomo, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C.

Smacznego!

P.S. Ciasto po pieczeniu przykrywamy czystą ściereczką.

Najlepiej smakuje zjedzone w ciągu 2 dni lub jeszcze lekko ciepłe.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy