Sałatka z quinoa z kurczakiem, mango i granatem
Dzisiaj zapraszam na sałatkę w nieco świątecznym wydaniu.
Do świąt coraz bliżej i coraz bardziej nam się udziela świąteczna aura.
W związku z tym prezentuję Wam pyszną, kolorową i zdrową sałatkę.
Możecie ją podać już teraz, jako taką nastrajającą do świątecznego nastroju lub podczas świąt czy zabawy sylwestrowej (karnawałowej).
Połączenie bardzo smaczne – polecam!
Składniki na sałatkę z quinoa z kurczakiem, mango i granatem:
- 1/2 szkl. quinoa (komosy ryżowej)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 dojrzałego mango
- 1/2 owocu granatu
dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki dobrego oleju z pestek dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki posiekanych ziół – u mnie oregano i tymianek
- sól, np. himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z quinoa z kurczakiem, mango i granatem:
Pierś z kurczaka gotujemy lub parujemy.
Komosę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na około 30 minut, odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki (saponin).
Następnie odcedzoną komosę przekładamy do garnka, zalewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy.
Zmniejszamy grzanie i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż wchłonie płyn, a sama stanie się szklista z widocznymi ogonkami (kiełkami).
Komosę odstawiamy do całkowitego wystudzenia; można ją wcześniej ugotować.
Wystudzoną komosę delikatnie wzruszamy widelcem, aby ziarenka się rozkleiły, przekładamy do miski.
Do komosy dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę mango oraz ziarenka wystukane z granatu.
Do słoiczka przelewamy olej, sok z cytryny, dodajemy miód, musztardę i posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku, wstrząsamy całość do uzyskania emulsji.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy.
Przed podaniem można schłodzić i przybrać świeżymi ziołami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze