Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami
Zapraszam Was na bardzo smaczny sernik mocno cytrynowy.
Bardzo szybki i prosty do przygotowania, bardzo efektowny i przesmaczny, a co najważniejsze mało kaloryczny, więc idealny dla osób będących na diecie.
Idealny na letnie dni.
Składniki na cytrynowy sernik na zimno z kryształkami:
- 750 g serka twarogowego z wiaderka
- 8 łyżek cukru
- 1 mała cytryna
- 5 łyżeczek żelatyny (20 g)
- 11 podłużnych biszkoptów (ok. 100 g)
- 2 galaretki cytrynowe
- 80 ml mleka
Sposób przygotowania cytrynowego sernika na zimno z kryształkami:
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Całkowicie zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę.
Cytrynę porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącego mleka.
Serek twarogowy przedkładamy do miski, dodajemy cukier, otartą skórkę w cytryny (ścieramy tylko żółtą część, biała część jest gorzka), wyciśnięty sok z całej cytryny (jeśli lubicie mniej cytrynowy smak użyjcie soku z połowy cytryny) oraz żelatynę.
Całość dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy folią spożywczą i zakładamy obręcz.
Biszkopty przekrawamy na pół, górną część delikatnie moczymy w mleku i wykładamy tortownicę dookoła.
Tężejącą masę twarogową wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Po około 30 minutach, gdy masa jest jeszcze lekko płynna wykładamy pokrojoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa całkowicie stężała.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze