Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami

Zapraszam Was na bardzo smaczny sernik mocno cytrynowy.
Bardzo szybki i prosty do przygotowania, bardzo efektowny i przesmaczny, a co najważniejsze mało kaloryczny, więc idealny dla osób będących na diecie. 
Idealny na letnie dni.


Składniki na cytrynowy sernik na zimno z kryształkami:

  • 750 g serka twarogowego z wiaderka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 mała cytryna
  • 5 łyżeczek żelatyny (20 g)
  • 11 podłużnych biszkoptów (ok. 100 g)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 80 ml mleka


Sposób przygotowania cytrynowego sernika na zimno z kryształkami:

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.

Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Całkowicie zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę.

Cytrynę porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.

Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącego mleka. 

Serek twarogowy przedkładamy do miski, dodajemy cukier, otartą skórkę w cytryny (ścieramy tylko żółtą część, biała część jest gorzka), wyciśnięty sok z całej cytryny (jeśli lubicie mniej cytrynowy smak użyjcie soku z połowy cytryny) oraz żelatynę.

Całość dokładnie miksujemy.

Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy folią spożywczą i zakładamy obręcz. 

Biszkopty przekrawamy na pół, górną część delikatnie moczymy w mleku i wykładamy tortownicę dookoła.

Tężejącą masę twarogową wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. 

Po około 30 minutach, gdy masa jest jeszcze lekko płynna wykładamy pokrojoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa całkowicie stężała. 

Sernik przechowujemy w lodówce. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy