Czekoladowe ciastka owsiane z orzechami nerkowca
Moja rodzina uwielbia ciasta i ciasteczka czekoladowe.
Upiekłam więc ciastka owsiane mocno czekoladowe, które podkręciłam cukrem muscovado, który nadaje im melasowego smaku i wzbogaciłam je dodatkowo orzechami nerkowca.
Pokombinowałam, pokombinowałam – a ciacha wyszły wspaniałe!
Podane ze szklaneczką mleka smakują obłędnie.
Polecam!
Może upieczecie takie ciasteczka na święta?
Włożone do ładnego pojemnika mogą być także fajnym pomysłem na jadalny prezent.
Składniki na czekoladowe ciastka owsiane z orzechami nerkowca:
- 2 szkl. płatków owsianych górskich
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru brązowego dark muscovado
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 100 g czekolady gorzkiej 70% masy kakaowej
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- garść orzechów nerkowca
Jak przygotować czekoladowe ciastka owsiane z orzechami nerkowca:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ustawiając naczynie z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Odstawiamy do przestudzenia.
W jednej misce łączymy jajka z cukrami, dodajemy olej i roztopioną czekoladę.
W innej misce łączymy mąkę, sól, sodę i kakao i dodajemy do masy czekoladowej.
Dodajemy płatki owsiane i posiekane orzechy (część można zostawić do dekoracji).
Całość mieszamy dokładnie.
Łyżką formujemy okrągłe ciastka, które układamy w odstępach (ciastka rosną!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można także w dłoniach zrobić kulki z masy i na blaszce lekko spłaszczać dłonią.
Ciastka możemy posypać posiekanymi nerkowcami do dekoracji.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu zostawiamy chwilę na blaszce do przestudzenia (ciastka są miękkie, mogą się połamać).
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze