Kotlety à la pizzerina
Zapraszam Was na kotleta w bardzo wypasionej wersji, przygotowanego z farszem jak do pizzy.
Oczywiście dodatki możecie dostosować do własnych upodobań, a także podać z ketchupem, jako dodatkiem do klasycznej pizzy.
Taką wersję kotleta możecie podać na świąteczny stół, myślę, że w takiej formie przypadnie gościom do gustu.
Składniki na kotlety à la pizzerina:
- 4 filety z piersi kurczaka lub kotlety ze schabu
- 1 mała papryka – ja użyłam po ok. 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 średnia cebula
- 150 g pieczarek
- 120 g cukinii – ok. 1/3 szt.
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól, np. himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka czerwona papryka
- ostra czerwona papryka
- żółty ser do posypania
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety à la pizzerina:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawiamy.Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1-2 łyżkach oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż pieczarki zwiędną i stracą jędrność.
Dodajemy kolorową paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy aż stanie się miękka.
Dokładamy cukinię pokrojoną w półplasterki i smażymy aż stanie się szklista, ale będzie nadal jędrna.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Tak przygotowany farsz nakładamy na usmażone wcześniej kotlety, rozprowadzając równomiernie.
Posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.
Kotlety można po zapieczeniu polać ketchupem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze