Czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami
Zapraszam Was na bardzo fajne ciasto, które piekłam jakiś czas temu dla moich chłopaków.
Mąż i syn uwielbiają czekoladowe ciasta i chcąc nieco przemycić coś zdrowego w cieście użyłam mąki pełnoziarnistej, choć z powodzeniem możecie wykorzystać pszenną zwykłą z pełnego przemiału.
Ciasto wyszło niesamowicie smaczne i moim zdaniem za szybko znika.
Z czystym sumieniem polecam Wam to ciasto!
Składniki na czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami:
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej (można użyć zwykłej pszennej białej)
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 3/4 szkl. mleka
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych (można użyć także wiśniowych)
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
- 50 g czekolady gorzkiej – u mnie 74% masy kakaowej
na polewę:
- 20 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka powideł śliwkowych (ewentualnie wiśniowych)
Jak przygotować czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami:
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem, dodając go stopniowo w miarę ubijania.
Gdy jajka będą już puszyste dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao – miksujemy do połączenia składników na wolnych obrotach.
Dodajemy roztopione masło, mleko, a następnie powidła i aromat.
Miksujemy chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy orzechy i startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do keksówki (wym. górne 25×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175-180°C, do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Wystudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej, którą mieszamy z powidłami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze