Czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami

Zapraszam Was na bardzo fajne ciasto, które piekłam jakiś czas temu dla moich chłopaków.

Mąż i syn uwielbiają czekoladowe ciasta i chcąc nieco przemycić coś zdrowego w cieście użyłam mąki pełnoziarnistej, choć z powodzeniem możecie wykorzystać pszenną zwykłą z pełnego przemiału.

Ciasto wyszło niesamowicie smaczne i moim zdaniem za szybko znika.

Z czystym sumieniem polecam Wam to ciasto!

Składniki na czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami:

  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej (można użyć zwykłej pszennej białej)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. mleka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych (można użyć także wiśniowych)
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
  • 50 g czekolady gorzkiej – u mnie 74% masy kakaowej

na polewę:

  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych (ewentualnie wiśniowych)


Jak przygotować czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami:

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy do przestudzenia.

Całe jajka ubijamy z cukrem, dodając go stopniowo w miarę ubijania.

Gdy jajka będą już puszyste dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao – miksujemy do połączenia składników na wolnych obrotach.

Dodajemy roztopione masło, mleko, a następnie powidła i aromat.

Miksujemy chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.

Na sam koniec dodajemy orzechy i startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wykładamy do keksówki (wym. górne 25×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175-180°C, do tzw. “suchego patyczka”.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

Wystudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej, którą mieszamy z powidłami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy