Czekoladowiec z gruszkami
Dzisiaj rano upiekłam pyszne czekoladowe ciasto dla rodziny, bo uwielbiamy takie ciasta i często goszczą one na naszym stole.
Czekoladowiec to ciasto przypominające brownie – jest wilgotne, cięższe, mocno czekoladowe.
Wzbogaciłam je o gruszki, które dodatkowo sprawiają, że ciasto jest wilgotne i podnoszą walory smakowe, czyniąc je tym samym sezonowym, jesiennym ciastem.
Bardzo smaczne, szybkie do przygotowania i mało skomplikowane, z kilku prostych składników.
Polecam – koniecznie wypróbujcie!
Składniki na czekoladowca z gruszkami:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- 2-3 gruszki
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować czekoladowca z gruszkami:
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
Miękkie masło ucieramy z połową cukru (50 g), wlewamy roztopioną czekoladę i żółtka roztrzepane z solą, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru (50 g).
Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy z masą.
Do tortownicy (Ø 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej delikatnie mąką wlewamy połowę ciasta, układamy gruszki pokrojone w kostkę i pokrywamy resztą ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180°C. Ja piekę krócej ok. 35 minut, lubię bardziej wilgotne ciasto.
Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze