Sałatka z pieczoną dynią, łososiem i olejem sezamowym
Dzisiaj zapraszam Was na super pyszną, zdrową i lekką sałatkę.
Świeża mieszanka ulubionych sałat z dodatkiem rukoli, wędzonego, lekko słonego łososia, upieczonej i lekko słodkawej dyni o przyjemnym rozmarynowym posmaku oraz orzechowy w smaku olej sezamowy.
Wszystko super ze sobą współgra i tworzy przyjemną w smaku sałatkę, którą można zjeść na przystawkę, lekką kolację czy zabrać ze sobą w pudełku do pracy na lunch.
Koniecznie wypróbujcie mojej wariacji!
Składniki na sałatkę z pieczoną dynią, łososiem i olejem sezamowym:
- mieszanka ulubionych sałat
- ok. 300 g dyni
- 100 g wędzonego łososia (u mnie z chili)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- olej sezamowy
- sos balsamiczny
- sól (użyłam różowej himalajskiej)
- pieprz czarny świeżo mielony
- rozmaryn
Jak przygotować sałatkę z pieczoną dynią, łososiem i olejem sezamowym:
Dynię wraz ze skórą skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Lekko studzimy i odkrawamy skórę.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż nieco się zrumienią i zaczną pachnieć orzechowo.
Sałatę płuczemy, suszymy i przekładamy na półmisek.
Układamy plastry łososia, dynię pokrojoną w plasterki.
Skrapiamy olejem sezamowym i sosem balsamicznym.
Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze