Kotlety mielone z ziołami
Przepisów na kotlety mielone jest wiele na moim blogu, m.in. tradycyjne, z pieczarkami, z cukinią, papryką, czy np. z suszonymi pomidorami i mozzarellą.
Dzisiejsza wersja jest bardzo aromatyczna, bo ze sporą dawką ziół.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku, soczyste i aromatyczne.
Składniki na kotlety mielone z ziołami:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z ziołami:
Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie, odciskamy.
Do miski przekładamy mięso mielone, namoczoną bułkę, dodajemy jajko, zioła i przyprawy.
Całość wyrabiamy dłonią na gładką masę.
Formujemy w dłoniach kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze