Czekoladowy mus jaglany
Nieraz mamy ochotę na coś szybkiego, słodkiego, a przy tym żeby było jeszcze zdrowe i miało mniej kalorii.
Takim sposobem jest deser z kaszy jaglanej (na blogu znajdziecie już sporo propozycji).
Dzisiaj przygotowałam mus czekoladowy.
A jeżeli ugotujecie wcześniej kaszę lub zostanie wam z obiadu, to taki deser okazuje się być także ekspresowym.
Składniki na czekoladowy mus jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
- 1 szkl. mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g czekolady gorzkiej (70%) lub 2-3 łyżki kakao gorzkiego
Jak przygotować czekoladowy mus jaglany:
Kaszę ugotować, odcedzić i ostudzić (można ugotować, np. dzień wcześniej).
Kaszę oraz resztę składników miksujemy na gładki mus.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Można podać z sezonowymi owocami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze