Indyk w dietetycznym sosie pieczarkowym
Dzisiaj pomysł na obiad w wersji dietetycznej.
Przygotowałam sznycle z indyka w sosie pieczarkowym z dodatkiem świeżego, aromatycznego koperku na bazie mleka (jest fit!).
Sznycle podałam z brązowym ryżem i surówką z marchewki, pora i jabłka z dodatkiem dobrej jakości oliwy.
Szybko, smacznie i lekko.
Zapraszam po przepis!
Składniki na indyka w dietetycznym sosie pieczarkowym:
- 400-500 g fileta z piersi indyka
- 250-300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1,5 szkl. mleka 1,5%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól himalajska/morska
- łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie łyżeczka masła
Jak przygotować indyka w dietetycznym sosie pieczarkowym:
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok 1-1,5 cm grubości.
Sznycle oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie obsmażamy na oleju z obu stron.
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i chwilę smażymy aż będzie szklista.
Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, posiekany czosnek i dusimy aż pieczarki stracą jędrność.
Wlewamy szklankę mleka i dusimy przez około 10 minut; w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę.
Mleko z mąką wlewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy następnie grzanie i dusimy przez około 3 minuty.
Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec można dodać łyżeczkę masła do smaku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze