Domowa przyprawa piernikowa
Uwielbiam zapach przypraw korzennych, przypominają mi o zbliżających się coraz większymi krokami świętach.
Kupione z sklepach przyprawy do pierników mają naprawdę czasami dziwny skład.
Ostatnio będąc w sklepie przeczytałam skład jednego z opakowań przyprawy piernikowej i zesztywniałam ze zdumienia.
W składzie były m.in.: papryka, listek laurowy, mąka pszenna, majeranek, kminek czy gorczyca.
Chcąc zobaczyć jak wygląda wnętrze opakowania kupiłam i zobaczyłam bardzo jasną mieszankę przypraw nie mającej zbyt wiele wspólnego z przyprawą piernikową, o bardzo nikłym zapachu.
Kupiłam spory zapas przypraw korzennych, takich w całości, nie mielonych, bo one tracą jednak swój aromat i zrobiłam swoją przyprawę piernikową, a kupiona wylądowała w koszu, bo i tak z takim zamiarem ją kupiłam.
Już po zmieleniu przypraw w domu zrobiło się bardzo nastrojowo, świątecznie.
Ma bardzo intensywny smak, aromat i ma piękny brązowy kolor, nie to co kupiona gotowa mieszanka.
Nigdy więcej nie kupię gotowych przypraw do piernika!!!
Składniki na domową przyprawę piernikową:
- 4 laski kory cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Jak przygotować domową przyprawę piernikową:
Z kardamonu wyłuskujemy ziarenka.
Wszystkie przyprawy przekładamy do moździerza i rozgniatamy, ucieramy.
Następnie, aby uzyskać bardziej sypką konsystencję przekładamy do młynka do mielenia kawy i rozdrabniamy.
Do zmielonych przypraw dodajemy mielony imbir i ścieramy gałkę muszkatołową, mieszamy i przekładamy do słoika.
Przechowujemy w słoiku w ciemnym miejscu.
Udostępnij na:
Komentarze