Domowa przyprawa piernikowa


Uwielbiam zapach przypraw korzennych, przypominają mi o zbliżających się coraz większymi krokami świętach.

Kupione z sklepach przyprawy do pierników mają naprawdę czasami dziwny skład.

Ostatnio będąc w sklepie przeczytałam skład jednego z opakowań przyprawy piernikowej i zesztywniałam ze zdumienia.

W składzie były m.in.: papryka, listek laurowy, mąka pszenna, majeranek, kminek czy gorczyca.

Chcąc zobaczyć jak wygląda wnętrze opakowania kupiłam i zobaczyłam bardzo jasną mieszankę przypraw nie mającej zbyt wiele wspólnego z przyprawą piernikową, o bardzo nikłym zapachu.

Kupiłam spory zapas przypraw korzennych, takich w całości, nie mielonych, bo one tracą jednak swój aromat i zrobiłam swoją przyprawę piernikową, a kupiona wylądowała w koszu, bo i tak z takim zamiarem ją kupiłam.

Już po zmieleniu przypraw w domu zrobiło się bardzo nastrojowo, świątecznie.

Ma bardzo intensywny smak, aromat i ma piękny brązowy kolor, nie to co kupiona gotowa mieszanka.

Nigdy więcej nie kupię gotowych przypraw do piernika!!!


Składniki na domową przyprawę piernikową:

  • 4 laski kory cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru


Jak przygotować domową przyprawę piernikową:

Z kardamonu wyłuskujemy ziarenka.

Wszystkie przyprawy przekładamy do moździerza i rozgniatamy, ucieramy.

Następnie, aby uzyskać bardziej sypką konsystencję przekładamy do młynka do mielenia kawy i rozdrabniamy.

Do zmielonych przypraw dodajemy mielony imbir i ścieramy gałkę muszkatołową, mieszamy i przekładamy do słoika.

Przechowujemy w słoiku w ciemnym miejscu. 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy