Zapiekanka makaronowa z brukselką, groszkiem i tuńczykiem
Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, bo są szybkie do przygotowania, smaczne i syte.
Lubię także eksperymentować ze smakami i dodałam brukselkę, którą lubię.
Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i nawet smakowała moim domownikom, którzy nie są zwolennikami brukselki – zjedli ze smakiem i to mnie bardzo cieszy!
Składniki na zapiekankę makaronową z brukselką, groszkiem i tuńczykiem:
- 350 g makaronu kokardki (farfalle)
- ok. 500 g brukselki
- 3/4 szkl. mrożonego groszku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- natka pietruszki do posypania
sos beszamelowy:
- 2,5 szkl. mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 listek laurowy
- szczypta suszonych płatków chili – tutaj podawałam jak samemu zrobić
Jak przygotować zapiekankę makaronową z brukselką, groszkiem i tuńczykiem:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy końcówkę głąba i nacinamy na krzyż.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut, tak aby zachowała kolor i była al dente.
Przygotowujemy beszamel: mleko zagotowujemy z listkiem laurowym i zgniecionym ząbkiem czosnku.
Odstawiamy na 5 minut, aby wydobyć aromat czosnku i listka laurowego, a następnie wyjmujemy z mleka.
Masło przekładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo ciepłe mleko.
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, brukselkę, mrożony groszek (bez rozmrażania) i wykładamy kawałki tuńczyka.
Całość zalewamy sosem beszamelowym i mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze