Domowe burgery
Sezon na dania typu fast food i dania z grilla ruszył. W związku z tym muszą pojawić się przepisy i dania związane z tym tematem.
Na pierwszy ogień wrzucam Wam mój sposób na domowe burgery przygotowane z mięsa wołowego, w ugrillowanej, chrupiącej bułce z dodatkiem warzyw i sosu.
Składniki na domowe burgery:
- 800 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
dodatkowo:
- 4-6 bułek
- pomidor
- ogórki konserwowe
- liście sałaty
- czerwona cebula
- majonez
Jak przygotować domowe burgery:
Kolendrę rozcieramy w moździerzu.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i roztartą kolendrą, dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Formujemy okrągłe kotlety – u mnie 6 sztuk po około 135 g.
Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy kotlety, grillujemy z obu stron.
Bułki przekrawamy na pół i grillujemy z obu stron.
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Obie połowy bułek smarujemy łyżeczką majonezu.
Następnie układamy kolejno liść sałaty, kotlet, kapkę majonezu, plaster pomidora, ogórka konserwowego i cebuli, przykrywamy górną częścią bułki.
Całość możemy spiąć patyczkiem i od razu podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze