Risotto z suszonymi pomidorami

Uwielbiam kuchnię włoską za jej prostotę, nie tylko w przygotowaniu,  ale także składników. Do “wyczarowania” czegoś smacznego wystarczy kilka prostych składników i w kilka chwil mamy gotowe danie.

Dla mnie takim daniem jest risotto. 

Dzisiaj przychodzę z przepisem na risotto z suszonymi pomidorami, które są łatwo dostępne przez cały rok. Są bardzo aromatyczne, pełne smaku i dlatego świetnie sprawdzają się w tego typu potrawach.

Risotto jest aksamitne, kremowe i aromatyczne, nie tylko za sprawą suszonych pomidorów,  ale także świeżego masła, wina,  szalotki i ziół. 

Przygotowałam je w wersji wegetariańskiej, ale jeśli macie ochotę gotowe danie posypcie chrupiącym, smażonym boczkiem – jest obłędnie smaczne! Moi chłopcy to potwierdzają!


Składniki na risotto z suszonymi pomidorami:

  • 300 g ryżu arborio
  • 1 słoik suszonych pomidorów Ponti
  • 3 szalotki lub 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50-100 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów Ponti 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • parmezan
  • listki świeżej bazylii


Jak przygotować risotto z suszonymi pomidorami:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę i przesmażamy do czasu aż cebula się zeszkli, a marchewka zmięknie.

Dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek.

Wsypujemy ryż i cały czas mieszając smażymy przez około 2-3 minuty, aż stanie się szklisty.

Dolewamy wino i smażymy aż ryż je wchłonie.

Teraz partiami wlewamy bulion, po około 1 szkl. oraz dodajemy suszone oregano.

Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, sprawdzając jednocześnie czy płyn został wchłonięty przez ryż.

Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż.

Gdy ryż zacznie stawać się kremowy i miękki doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Risotto zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i zostawiamy jeszcze na kilka minut, żeby danie doszło

Gorące danie wykładamy na talerze.

Wierzch risotto posypujemy płatkami parmezanu i listkami bazylii.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Ponti.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka śledziowa z selerem, ananasem i orzechami

17-12-2021 

Łazanki z kapustą i grzybami

15-12-2021 

Sałatka z kolorowym makaronem i orzechami włoskimi

13-12-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy