Paprykarz
Paprykarz to pasta kanapkowa, która bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem, a że jestem ze Szczecina to zapewne wiecie o jakim paprykarzu wspominam.
Pamiętam te pyszne kanapki z białego chleba z paprykarzem. I chyba nie znam osoby z mojego otoczenia, która by nie lubiła takich kanapek.
Paprykarz przygotowałam w zdrowszej wersji z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego – brązowego, ale jeśli macie ochotę przygotujcie ze zwykłego białego ryżu, będzie wtedy tradycyjnie.
Składniki na paprykarz:
- ok. 350-400 g wędzonej makreli lub innej ryby (pstrąg, morszczuk, jesiotr)
- 100 g ryżu brązowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1-2 szczypty ostrej papryki
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
Jak przygotować paprykarz:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, a następnie studzimy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy starte jarzyny i razem przesmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie podlewamy około 1/3 szkl. wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykrywką przez około 10 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie rybę obieramy ze skóry i dokładnie z ości, a następnie mięso rwiemy na kawałki.
Duszone warzywa łączymy z ryżem i rybą.
Finalnie doprawiamy do smaku.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze