Domowy majonez

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć dobrego, domowego majonezu, który posłuży nam do sałatek, jajek i wędlin.

Zrobienie majonezu jest naprawdę bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt końcowy jest przesmaczny.


Składniki na domowy majonez:

  • 1 świeże żółtko
  • 300 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku, np. rzepakowy lub z pestek winogron 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • odrobina wody


Jak przygotować domowy majonez:

Jajko sparzamy wrzątkiem.

Do naczynia wlewamy żółtko i zaczynamy ucierać.

Do żółtka dodajemy musztardę, ocet winny lub sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i cukru i ucieramy dalej.

Gdy składniki połączą się tworząc jednolitą emulsję małym strumieniem wlewamy olej i cały czas miksujemy aż powstanie jasny, gęsty i kremowy majonez.

Jeśli majonez jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną przegotowanej wody.

Doprawiamy do smaku i gotowe.

Przekładamy do wyparzonego, czystego i suchego słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce przez około tydzień.

Majonez zawsze wybieramy czystą łyżeczką ze słoika, aby nie namnażać bakterii.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy