Domowy syrop na wzmocnienie odporności i przeziębienie
Niestety nastał sezon przeziębień, grypy, kataru i kaszlu.
Zapewne w Waszych domowych apteczkach pełno jest specyfików na jesienno-zimowe infekcje, które łykacie garściami, a które nie są skuteczne.
Warto wesprzeć układ odpornościowy naturalnymi składnikami, stosując domowe sposoby na wzmocnienie odporności, a gdy już Was dopadnie choróbsko – łagodzenie objawów grypy i przeziębienia.
Polecam sprawdzoną miksturkę na wzmocnienie odporności, która działa także bakteriobójczo, przeciwinfekcyjnie, przeciwzapalnie, rozgrzewająco.
Mój syn uwielbia ten syrop, choć jest pikantny i codziennie przypomina o porcji syropu, którą musimy wypić.
Składniki na domowy syrop na wzmocnienie odporności i przeziębienie:
- 200 g świeżego imbiru
- 150 g miodu
- 3-4 cytryny
- 500 ml przegotowanej, letniej wody
Jak przygotować domowy syrop na wzmocnienie odporności i przeziębienie:
Imbir obieramy (często pomijam tę czynność i nie obieram, żeby zaoszczędzić czas) i ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze.
Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i dolewamy ciepłą, przegotowaną wodę.
Całość mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie miksturę przecedzamy i przelewamy do butelek, najlepiej z ciemnego szkła.
Gotowy syrop pijemy w ilości 1 łyżki dziennie.
Przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie!!!
Udostępnij na:
Komentarze