Pierogi z mięsem
Dzisiaj klasyka kuchni polskiej w męskim wydaniu – pierogi z mięsem.
Okraszone zeszkloną cebulką i boczkiem to prawdziwy rarytas na obiad.
Niby nic wykwintnego, a smakują jak milion dolarów!
Mój mąż uwielbia je najbardziej ze wszystkich pierogów, syn zaś na pierwszym miejscu stawia ruskie.
A jakie są Wasze ulubione pierogi?
Składniki na pierogi z mięsem:
ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok. 1,5 szkl. ciepłej wody
farsz mięsny:
- 500 g mięsa gotowanego lub pieczonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe, może być z rosołu)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- łyżeczka suszonego majeranku
- olej
dodatkowo do okraszenia:
- boczek
- cebula
Jak przygotować na pierogi z mięsem:
Zaczynamy od przygotowania farszu do pierogów.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Gdyby farsz był za suchy można dodać odrobinę bulionu lub wody. Całość przesmażamy razem. Studzimy.
Przystępujemy do przygotowania ciasta na pierogi.
Pośrodku kopczyka robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, olej, wbijamy jajko i dodajemy ciepłą wodę, ale stopniowo.
Składniki zaczynamy ze sobą mieszać i wyrabiamy ciasto, dolewając w miarę zagniatania wodę.
Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może się także lepić do rąk.
Wyrobione ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kółeczka.
Na każdy krążek nakładamy dużą łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju.
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierogi podajemy okraszone przesmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze