Dressing z awokado

Dressing z awokado to dressing do sałatek, których latem przygotowujemy więcej, mamy pełny dostęp do świeżych, często zerwanych prosto z ogródka warzyw. Warto więc przygotowywać je w większych ilościach jako dodatek do obiadu czy lekką kolację, na lunch do pracy czy po prostu szybką przekąskę. 

Dressing jest bogaty w zdrowe, wielonienasycone kwasy omega-3, witaminy E, A, C i K, kwas foliowy oraz błonnik.

Jest to więc bardzo zdrowy, pełnowartościowy dressing, który warto włączyć do codziennej diety, oczywiście w rozsądnych ilościach.


Składniki na dressing z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek soku z cytryny Limmi
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego lub oleju np. spod suszonych pomidorów, który dodatkowo jest aromatyzowany ziołami
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • chili w płatkach lub przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i ziołami – opcjonalnie 
  • świeże zioła – opcjonalnie


Jak przygotować dressing z awokado:

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.

Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy ocet, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.

Całość blendujemy na gładką masę.

Następnie zmniejszamy obroty blendera i wlewamy olej cieniutką strużką.

Miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej, kremowej konsystencji.

Finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie świeżymi ziołami lub chili czy przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i ziołami – według własnych upodobań smakowych.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 86 kcal (1 porcja 16 g)
białka (B): 0,1 g
tłuszcze (T): 8,9 g
węglowodany (W): 1,3 g
******

Wpis powstał we współpracy z marką Limmi – soku z cytryny z Sycylii.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy