Dressing z awokado
Dressing z awokado to dressing do sałatek, których latem przygotowujemy więcej, mamy pełny dostęp do świeżych, często zerwanych prosto z ogródka warzyw. Warto więc przygotowywać je w większych ilościach jako dodatek do obiadu czy lekką kolację, na lunch do pracy czy po prostu szybką przekąskę.
Dressing jest bogaty w zdrowe, wielonienasycone kwasy omega-3, witaminy E, A, C i K, kwas foliowy oraz błonnik.
Jest to więc bardzo zdrowy, pełnowartościowy dressing, który warto włączyć do codziennej diety, oczywiście w rozsądnych ilościach.
Składniki na dressing z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek soku z cytryny Limmi
- 2 łyżeczki miodu
- 3/4 szkl. oleju rzepakowego lub oleju np. spod suszonych pomidorów, który dodatkowo jest aromatyzowany ziołami
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- chili w płatkach lub przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i ziołami – opcjonalnie
- świeże zioła – opcjonalnie
Jak przygotować dressing z awokado:
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy ocet, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
Całość blendujemy na gładką masę.
Następnie zmniejszamy obroty blendera i wlewamy olej cieniutką strużką.
Miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej, kremowej konsystencji.
Finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie świeżymi ziołami lub chili czy przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i ziołami – według własnych upodobań smakowych.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 86 kcal (1 porcja 16 g)
białka (B): 0,1 g
tłuszcze (T): 8,9 g
węglowodany (W): 1,3 g
******
Wpis powstał we współpracy z marką Limmi – soku z cytryny z Sycylii.
Udostępnij na:
Komentarze