Proste ciasto z rabarbarem na erytrytolu
Ciasto z rabarbarem to dla mnie ciasto, które kojarzy się z latem, wakacjami i choć rabarbar pojawia się już w maju, to możemy cieszyć się nim w sumie do jesieni.
Przygotowałam je na bazie erytrytolu (erytrolu) – słodzika o niskim indeksie glikemicznym i bez kalorii, jest więc idealny dla osób będących na diecie, a skoro wakacje tuż tuż, to możemy zjeść takie ciasto bezkarnie i cieszyć się ładną figurą i wskoczyć w bikini. Jeśli zaś nie jesteście na dietach, to erytrol możecie z powodzeniem zastąpić białym cukrem.
Tak samo mąkę orkiszową możecie zamienić na zwykłą pszenną mąkę – ciasto będzie tak samo pyszne – smaczne, miękkie i puszyste!
P.S. Dzisiaj jest Dzień Ojca, więc przygotujcie ciasto z rabarbarem na tę okazję – tatusiowie się ucieszą!
To kto dzisiaj piecze ciasto z rabarbarem?
Składniki na ciasto z rabarbarem na erytrytolu:
ciasto ucierane:
- 4 jajka “M”
- 1/2 szkl. erytrytolu (lub zwykłego cukru)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 szkl. oleju
- 240 g mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łodyga rabarbaru
kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 45 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka erytrytolu
dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia – u mnie zmielony w młynku erytrytol
Jak przygotować ciasto z rabarbarem na erytrytolu:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Całe jajka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy cukier waniliowy i erytrytol partiami.
Gdy masa będzie gęsta i jasna wlewamy olej i miksujemy przez chwilkę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy – miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do blaszki (wym. 28 x 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy rabarbar.
Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników.
Mąkę, masło i cukier łączymy ze sobą za pomocą dłoni, ucierając między palcami do uzyskania okruchów.
Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.
Pieczemy przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem przygotowanym ze zmielonego erytrytolu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 171 kcal (1 porcja z 12)
białka (B): 4,9 g
tłuszcze (T): 11,0 g
węglowodany (W): 12,1 g
******
Udostępnij na:
Komentarze