Murzynek z gruszkami
Murzynek to ulubione ciasto mojego męża i syna, więc chcąc czy nie, często piekę.
Staram się jednak zawsze pokombinować i zawsze urozmaicam go, a to dodając zdrowszej mąki, orzechy, wiórki kokosowe czy amarantusa ekspandowanego.
Dzisiaj zapraszam na pysznego murzynka z gruszkami.
Smaczny, wilgotny i z owocami sezonowymi – naszymi pysznymi, polskimi gruszkami.
Składniki na murzynka z gruszkami:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis tutaj, ewentualnie olejku waniliowego
Jak przygotować murzynka z gruszkami:
Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pół szklanki polewy odstawiamy do dekoracji, resztę studzimy.
Do ostudzonej polewy dodajemy całe jajka i miksujemy.
Następnie dodajemy mleko i ekstrakt/olejek waniliowy i ponownie miksujemy.
Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, miksujemy do całkowitego połączenia składników na wolnych obrotach.
Ciasto wylewamy na blaszkę (wym. górny 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne – fajnie sprawdza się łyżka do robienia kulek z melona.
Gruszki nacinamy, uważając aby nie nakroić ich do końca.
Układamy na cieście nacięciami do góry.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu całkowicie studzimy, a następnie dekorujemy polewą czekoladową, którą wcześniej odłożyliśmy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze