Fasolka szparagowa w occie
Z działki zebrałam ostatnie plony fasolki szparagowej i postanowiłam ją zamarynować na zimę do słoików.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatek, koreczków czy przystawek.
Składniki na fasolkę szparagową w occie:
- ok. 1,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- marchewka
- gorczyca
- ziele angielskie
- listki laurowe
- pieprz czarny ziarnisty
Jak przygotować fasolkę szparagową w occie:
Fasolkę przebieramy, usuwamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Obgotowujemy w lekko osolonym wrzątku, tak aby była nadal twardawa (ok. 5 minut). Odcedzamy.
Fasolkę układamy w słoikach, dodajemy po kilka plasterków marchewki, po listku laurowym, po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Przygotowujemy zalewę do fasoli.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier i zagotowujemy.
Gotową zalewę wlewamy do słoików z fasolką i zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze