Kluski z kabaczka
Zapraszam na smaczne kluski z kabaczka.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na bezmięsny piątek.
Składniki na kluski z kabaczka:
- 1 duży kabaczek
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- tymianek
Jak przygotować kluski z kabaczka:
Kabaczka przekrawamy na pół wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Studzimy.
Wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy.
Jeżeli miąższ jest wodnisty należy go odcisnąć, a dopiero później zmiksować.
Do miąższu z kabaczka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ciasto.
Jeżeli ciasto za bardzo klei się do dłoni należy dodać jeszcze mąki.
Formujemy małe kuleczki, które wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.
Kluseczki podajemy okraszone cebulką lub boczkiem i kwaśną śmietaną, ewentualnie jako dodatek do gulaszu czy sosu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze