Lekkie placuszki z jagodami
Dzisiejsza propozycja to pyszne placuszki z jagodami.
Bardzo lekkie i delikatne, w sam raz na śniadanie czy na deser.
Przygotowałam je na bazie waniliowego serka homogenizowanego i mąki pełnoziarnistej i uaromatyzowałam cukrem z wanilią własnej roboty.
Podaję je z kleksem serka waniliowego i garstką świeżych jagód – pyszota!
Składniki na lekkie placuszki z jagodami (na ok. 12 szt.):
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1/2 szkl. świeżych jagód
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- olej
- cukier puder do posypania
Jak przygotować lekkie placuszki z jagodami:
Serek waniliowy przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy opłukane i osączone jagody i delikatnie mieszamy.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem.
Możemy także przybrać kleksem serka waniliowego i jagodami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze