Lekkie placuszki z jagodami

Dzisiejsza propozycja to pyszne placuszki z jagodami.

Bardzo lekkie i delikatne, w sam raz na śniadanie czy na deser.

Przygotowałam je na bazie waniliowego serka homogenizowanego i mąki pełnoziarnistej i uaromatyzowałam cukrem z wanilią własnej roboty.

Podaję je z kleksem serka waniliowego i garstką świeżych jagód – pyszota!


Składniki na lekkie placuszki z jagodami (na ok. 12 szt.):

  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/2 szkl. świeżych jagód
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • olej
  • cukier puder do posypania


Jak przygotować lekkie placuszki z jagodami:

Serek waniliowy przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy opłukane i osączone jagody i delikatnie mieszamy.

Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem.

Możemy także przybrać kleksem serka waniliowego i jagodami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy