Fasolka szparagowa w occie

Z działki zebrałam ostatnie plony fasolki szparagowej i postanowiłam ją zamarynować na zimę do słoików.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatek, koreczków czy przystawek.


Składniki na fasolkę szparagową w occie:

  • ok. 1,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • marchewka
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty


Jak przygotować fasolkę szparagową w occie:

Fasolkę przebieramy, usuwamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Obgotowujemy w lekko osolonym wrzątku, tak aby była nadal twardawa (ok. 5 minut). Odcedzamy. 

Fasolkę układamy w słoikach, dodajemy po kilka plasterków marchewki, po listku laurowym, po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

Przygotowujemy zalewę do fasoli.

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier i zagotowujemy.

Gotową zalewę wlewamy do słoików z fasolką i zakręcamy. 

Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy