Fit pasta z makreli
Pasta z makreli to bardzo proste i w wykonaniu szybkie smarowidło do pieczywa, które może być także farszem, np. do naleśników, warzyw czy jajek.
Wbrew pozorom nie musi być wcale wysoko kalorycznym i tłustym smarowidłem, bowiem wędzona ryba to bogactwo zdrowych tłuszczy, nawet dla osób będących na diecie redukcyjnej, dlatego warto włączyć taką pastę do jadłospisu.
Dzisiejsza wersja jest odchudzona, ale zapewniam, że nic nie straciła na smaku.
Składniki na fit pastę z makreli (6 porcji):
- 1 wędzona makrela (u mnie waga po oczyszczeniu 250 g)
- 4 jajka “M”
- 1 malutka cebula lub pół większej
- 1/2 opakowania skyru – jogurtu typu islandzkiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- koperek i/lub szczypiorek
- opcjonalnie duży kiszony ogórek
Jak przygotować fit pastę z makreli:
Jajka gotujemy na twardo – gdybyście potrzebowali pomocy, to zapraszam do wpisu na temat gotowania jajek – następnie studzimy, obieramy ze skorupki i siekamy drobno.
Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, szczególnie uważnie, gdy zamierzcie pastę podać dzieciom.
Cebulę i ogórka drobno kroimy, szczypiorek i koperek siekamy.
Do miski wrzucamy wszystkie przygotowane wyżej składniki sałatki, dodajemy skyr, majonez i musztardę, mieszamy.
Finalnie doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 165 kcal (1 porcja z 8)
białka (B): 13,4 g
tłuszcze (T): 11,7 g
węglowodany (W): 1,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze