Jak ugotować jajka?

Mimo, iż gotowanie jajek jest podstawową czynnością, przysparza wiele problemów, stąd przygotowałam dla Was krótki poradnik jak gotować jajka – przyda się na pewno, Wielkanoc tuż tuż!

Zanim przystąpimy do gotowania jajek, należy wyjąć je z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej – co zapobiegnie pękaniu jajek podczas gotowania. Jeżeli zależy nam na czasie możemy włożyć je do letniej wody lub ogrzać bezpośrednio pod kranem.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej 1/2 łyżeczki sody – sprawi to, że skorupka łatwiej odejdzie od jajek.
Woda nie powinna mocno wrzeć, tylko pykać, lekko drgać.

Czas gotowania jajek zawsze liczymy od momentu zagotowania się wody!

Jak ugotować jajka na miękko?

Jajka umieszczamy na łyżce i powoli wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut (jajka w rozmiarze “S” gotujemy ok. 3 minut, “M” – 4 min.). Jeśli wybieramy jajka “L” należy gotować o 1 minutę dłużej. W tak przygotowanych jajkach żółtko jest płynne, a białko lekko ścięte. Studzimy w zimnej wodzie.

Jak ugotować jajka na twardo?

Jajka wkładamy delikatnie do wrzątku i gotowanie jaj powinno trwać 8 minut. Dłużej gotowane jajka zaczynają tracić swoje cenne właściwości smakowe, stają się gumowate i pojawia się ciemna obwódka wokół żółtka. Po ugotowaniu jajka przelewamy zimną wodą.

Jak ugotować jajka na półtwardo?

Czas ich gotowania to 6 minut – żółtko tak ugotowanego jajka jest półpłynne, białko natomiast dość mocno ścięte.

Jak zapobiec pękaniu skorupki podczas gotowania?

Jest na to sposób – należy wyjąć jajka przed gotowaniem z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej, warto także dodać do gotującej się wody octu w proporcji 1 łyżka na 0,5 litra wody.

Jak łatwo usunąć skorupkę z jajek?

Aby z łatwością obrać jajka do gotującej się wody dodajemy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Po ugotowaniu jajka należy zalać zimną wodą na około 4-5 minut, czynność można powtórzyć, gdy woda ogrzeje się.

Jak zebrać rozbite jajko?

Jest na to łatwy sposób – rozbite jajko posypujemy grubą warstwą soli i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wystarczy jajko zebrać ręcznikiem papierowym.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą

21-05-2015 

Smoothie ze szpinakiem, awokado i mandarynkami

19-05-2015 

Ciastka owsiane z marchewką

17-05-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy