Sernik z brzoskwiniami
Dobry sernik nigdy nie jest zły, prawda?
Dla mnie każdy sernik jest pyszny i uwielbiam każdy, najbardziej takie z bardzo małym dodatkiem mąki, żeby było czuć ser.
Dzisiaj efektownie wyglądający sernik z brzoskwiniami na spodzie z ciasta, uwieńczony pianą z kruchym wierzchem.
Składniki na sernik z brzoskwiniami:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka)
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szkl.cukru
- puszka brzoskwiń
Piana:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
Jak przygotować sernik z brzoskwiniami:
Przygotowanie sernika zaczynamy od ciasta.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka, cukier; składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. 1/3 części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę, pozostałą większą częścią ciasta wykładamy blaszkę prostokątną (wym.40×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Przystępujemy do wykonania masy serowej.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej przekładamy do dużej miski i dobrze ucieramy lub miksujemy na niezbyt dużych obrotach miksera, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy, gdyż sernik po upieczeniu opadnie.
Gotową masę serową wykładamy na schłodzone surowe ciasto i wyrównujemy wierzch.
Na masę sernikową układamy pokrojone brzoskwinie z puszki.
Do białek przeznaczonych na pianę dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier, aż uzyskamy sztywną białą pianę. Gotową bezę wykładamy na masę serową z brzoskwiniami.
Na wierzch ścieramy 1/3 części ciasta z zamrażalnika.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
Upieczony sernik studzimy dokładnie, a następnie kroimy – najlepiej upiec wieczorem i podawać na drugi dzień.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze