Fit proteinowe brownie z cukinią i masłem orzechowym (bezglutenowe)
Zapraszam Was na przepyszne fit i bezglutenowe brownie z cukinią, masłem orzechowym, odżywką białkową i kawałkami czekolady.
Obłędnie smaczne i do tego zawierające sporą ilość białka (ponad 14 g w porcji).
Idealne dla osób uprawiających sport, które od czasu do czasu lubią zjeść małe zdrowe grzeszki.
Dla dbających o dietę może stanowić jeden z posiłków.
Pod przepisem podaję rozkład makroskładników i kaloryczność ciacha.
Składniki na fit proteinowe brownie z cukinią i masłem orzechowym (bezglutenowe):
- 1-1,2 kg cukinii
- 2 jajka
- 100 g masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego (u mnie masło z orzechów włoskich)
- 120 g mąki jaglanej
- 30 g mąki kokosowej
- 35 g gorzkiego kakao
- 40 g odżywki białkowej bez laktozy (u mnie o smaku caffe latte)
- 40-50 g erytrytolu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g gorzkiej czekolady (najlepiej min. 74% zawartości kakao)
- szczypta soli himalajskiej
Jak przygotować fit proteinowe brownie z cukinią i masłem orzechowym (bezglutenowe):
Umytą cukinię ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na około 15 minut, a następnie odciskamy z wody.
Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, erytrytol i masło orzechowe.
Całość blendujemy na gładką masę, ale można zostawić widoczne kawałki cukinii.
Obie mąki, odżywkę białkową, kakao i sodę razem mieszamy, a następnie dodajemy do zmiksowanej masy z cukinią i masłem orzechowym; całość chwilę miksujemy.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
Wlewamy do formy prostokątnej (wym. 28×19 cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto gotowe.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 1960 kcal (całość)
białka (B): 114,3 g
tłuszcze (T): 88,0 g
węglowodany (W): 178,2 g
Jeden kawałek ciasta z 8 kawałków to około 245 kcal
******
Udostępnij na:
Komentarze