Pejzanka z łazankami
Dzisiaj zupa z kuchni regionalnej – Pejzanka.
Pejzanka – nazwa owej zupy pochodzi z języka francuskiego i oznacza zupę chłopską.
To zupa gotowana na mięsie z dużą ilością włoszczyzny, a także z kapustą i fasolą. Gotowana w sumie z tego, co było pod ręką w gospodarstwie chłopskim.
Podobno zupa ta trafiła także na magnackie stoły, z tym, że była gotowana ze składników najwyższej jakości.
Zupa “Paysanka” prawdopodobnie figurowała w menu weselnym Michała Zamoyskiego w 1926 roku.
Składniki na Pejzankę z łazankami:
- 500 g żeberek
- 500 g dobrej wędzonej kiełbasy
- 300 g białej kapusty
- 1 cebula
- 4 marchewki
- duży korzeń pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- 6 ziemniaków
- 500 g fasoli piękny Jaś
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- makaron łazanki – przepis (przygotowany z 1/2 ilości składników)
Jak przygotować Pejzankę z łazankami:
Fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin.
Do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody, wrzucamy listki laurowe oraz ziele angielskie i nastawiamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka oraz namoczoną wcześniej fasolę. Gotujemy do miękkości.
Gdy żeberka i fasola będą już prawie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, cebulę kroimy w kosteczkę, pora w półplasterki, a kapustę szatkujemy.
Na oleju przesmażamy włoszczyznę, cebulę, pora i kapustę, następnie dusimy przez około 10 minut, a w następnej kolejności dodajemy do wywaru z żeberkami i fasolą.
Kiełbasę kroimy w plastry, podsmażamy i dodajemy do zupy.
Zupę przyprawiamy roztartym czosnkiem, majerankiem, papryką oraz solą i pieprzem.
Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Podajemy z łazankami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze