Fit sernik jogurtowy
Któż nie lubi serników!?
Ja uwielbiam, ale dbając o to co jem, staram się szukać zdrowych rozwiązań.
Z pomocą przyszedł mi naturalny jogurt grecki.
Sernik wyszedł smaczny, odchudzony, lekki, puszysty i wygląda jak tradycyjny z twarogu.
Składniki na Fit sernik jogurtowy:
spód:
- 6 łyżek otrębów
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 łyżka ksylitolu
masa jogurtowa:
- 700 g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 4 białka
- 5-8 łyżek ksylitolu (ilość wg smaku)
polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady – u mnie 74%
- 1 łyżka mleka
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
Jak przygotować Fit sernik jogurtowy:
Przygotowujemy spód: otręby, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i żółtka mieszamy ze sobą i wykładamy na spód tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodajemy ksylitol, łyżka po łyżce.
Następnie dodajemy jogurt grecki i proszek budyniowy.
Mieszamy tylko do połączenia składników.
Masę jogurtową wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i całość pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy mleko i olej kokosowy, mieszamy i polewamy upieczony i całkowicie wystudzony sernik.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze