Kaszotto z dorszem
Kaszotto to danie jednogarnkowe, szybkie, smaczne, lekkie i idealne dla osób będących na diecie.
Dzisiejszą wersję przygotowałam z dorszem, cukinią, bakłażanem, sowitą ilością świeżych ziół i parmezanem.
Danie wyszło “palce lizać!”, więc skuście się proszę i przygotujcie choć jeden raz, a się w nim zakochacie!
Składniki na kaszotto z dorszem (dla 3 osób):
- 220 g kaszy jęczmiennej perłowej (ok. 18 łyżek)
- 200 g świeżego dorsza (filet bez skóry) lub innej ryby morskiej
- 1 nieduża cukinia (ok. 300 g)
- 1 bakłażan (ok. 300 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki oliwy
- suszony tymianek
- sól himalajska/morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżki startego parmezanu
Jak przygotować kaszotto z dorszem:
W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli, wrzucamy opłukaną kaszę na wrzątek i gotujemy przez 12 minut, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, przesmażamy przez około 2 minuty.
Dodajemy dorsza pokrojonego w sporą kostkę i dusimy około 10 minut, starając się jak najmniej mieszać, aby ryba zachowała swój kształt.
Dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawiamy, bardzo delikatnie mieszamy i dalej dusimy przez około 5 minut, tak aby kasza się zagrzała.
Na sam koniec dodajemy posiekane zioła.
Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze