Fit tarta jogurtowa ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarty, czy to wytrawne czy na słodko, dość często pojawiają się u mnie.
Są wbrew pozorom bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto możemy przygotować wcześniej, a nawet dzień przed, a farsz robimy na bieżąco przed pieczeniem.
Dodatkowo możemy je z powodzeniem odgrzewać, więc możemy zaoszczędzić czas i przygotować ją na dwa dni.
Tarty także możemy mrozić, więc w sytuacji kryzysowej będzie idealnym pomysłem na ciepły obiad.
Dzisiaj tarta fit o obniżonej kaloryczności, która ma o połowę mniej kalorii niż tradycyjna, ale na smaku nic nie traci.
Do ciasta użyłam jogurtu greckiego i jajek, zamiast masła, dzięki czemu o połowę mniej jest w niej tłuszczu i jest lżejsza.
Fit tarta jogurtowa ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi świetnie prezentuje się na stole, więc prócz obiadu możemy podać ją na ciepłą kolację ze znajomymi lub imprezie w większym gronie.
W takiej sytuacji tartę najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, aby można było z łatwością chwycić ją w ręce i zajadać.
Zajrzyjcie do przepisu ⤵️
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na fit tartę jogurtową ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi:
ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki gryczanej
- 2 jajka “M”
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:
- 250 g szpinaku
- garść pomidorków koktajlowych
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka “M”
- 1 łyżeczka ostrej musztardy – u mnie sarepska
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka oliwy
Jak przygotować fit tartę jogurtową ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi:
Na stolnicę wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy jogurt oraz jajka i zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do tarty.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przesmażamy przez chwilę, aż szpinak straci jędrność i zwiędnie.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie jajka wbijamy do miski i rozkłócamy.
Dodajemy jogurt, musztardę, gałkę muszkatołową, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie w ten sposób, aby okręg był nieco większy od średnicy formy (Ø 28 cm). Przekładamy do formy, ale ciasta nie zakładamy.
Na ciasto wykładamy szpinak, wlewamy masę jogurtowo-jajeczną.
Boki ciasta wystające z formy zakładamy do środka.
Na wierzchu tarty układamy pomidorki przekrojone na pół.
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (z włączoną funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 30-35 minut aż się sos zetnie, a wierzch zapiecze.
Po upieczeniu tartę odstawiamy na około 10 minut do przestudzenia, żeby farsz lekko zastygł, a następnie kroimy i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 477 kcal (1/4 z całości)
białka (B): 25,3 g
tłuszcze (T): 15,4 g
węglowodany (W): 56,0 g błonnik: 5,66 g
******
Udostępnij na:
Komentarze