Sałatka z mango i niebieskim serem pleśniowym
Dzisiaj kolejna propozycja pysznej sałatki.
Sałatka z mango i niebieskim serem pleśniowym z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie jogurtu naturalnego i soku z cytryny.
Sałatka dziecinnie prosta i szybka w przygotowaniu, składająca się z 3 składników: miksu ulubionych sałat, pysznego, dojrzałego i soczystego mango, które jest słodkie w smaku oraz sera z niebieskim przerostem, aksamitnego i słonego w smaku.
Sałatkę podkręciłam nieco suszonymi płatkami chili, dzięki czemu zyskuje na smaku, jest bardziej wyrazista, z charakterem, lekko pikantna.
Sałatka jest uwieńczona sosem jogurtowo-cytrynowym, który stanowi przysłowiową “kropkę nad i” za sprawą kwaśnej nuty, która podkręca i łączy wszystkie smaki sałatki, a więc słodkiego, słonego i kwaśnego, a także ostrego.
Sałatka bardzo przyjemna w smaku i wyglądzie, niebanalna i niecodzienna, warta przygotowania.
Zatem, zajrzyjcie do przepisu i koniecznie wypróbujcie!
Polecam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z mango i niebieskim serem pleśniowym (2 porcje):
- 1 opakowanie (170-200 g) ulubionej mieszanki sałat
- 1 nieduże dojrzałe mango
- 1/2 opakowania (60 g) sera pleśniowego z niebieskim przerostem
sos jogurtowo – cytrynowy:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny (użyłam soku Limmi)
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru/erytrytolu
- szczypta soli
- szczypta suszonych płatków chili
Jak przygotować sałatkę z mango i niebieskim serem pleśniowym:
Mango myjemy, obramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mieszankę sałat wykładany na 2 talerze.
Na sałacie układamy plastry mango i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
Przygotowujemy sos jogurtowo – cytrynowy.
Do miseczki przekładamy jogurt, wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy solą i płatkami chili.
Składniki sosu dokładnie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem, oprószamy szczyptą suchonych płatków chili.
Podajemy od razu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 249 kcal (1 porcja)
białka (B): 9,3 g
tłuszcze (T): 9,0 g
węglowodany (W): 32,9 g błonnik: 4,20 g
******
Wpis powstał we współpracy z marką Limmi. Współpraca reklamowa.
Udostępnij na:
Komentarze