Sałatka brokułowa z kurczakiem i słonecznikiem


Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw, dostępnych przez cały rok.

Może służyć jako dodatek obiadowy okraszony bułeczką na masełku, może być podawany w formie sałatek, zapiekanek, zup, past kanapkowych, kotletów i w postaci surowej.

Dzisiaj jedna z moich ulubionych sałatek z brokuła.

Sałatka brokułowa z kurczakiem i słonecznikiem jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i może posłużyć jako pełnowartościowy posiłek, jest pożywna.

Oprócz brokuła, głównego składnika sałatki, znajdziecie także podsmażony filet z piersi kurczaka, kukurydzę, uprażony słonecznik i szybki sos czosnkowy.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na sałatkę brokułową z kurczakiem i słonecznikiem:

  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pojedyncze (ok. 400 g) filety z piersi kurczaka
  • garść (2,5 łyżki – 25 g) słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek – opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Jak przygotować sałatkę brokułową z kurczakiem i słonecznikiem:

Brokuła dzielimy na małe różyczki, na tzw. “jeden kęs”, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, aby go zahartować, dzięki czemu brokuł zachowa ładny zielony kolor, ewentualnie gotujemy na parze, ale pamiętając by go nie rozgotować, musi być lekko twardawy.

Filety z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka i odstawiamy na około 20 minut, by mięso się zamarynowało, a następnie smażymy na lekko rumiany kolor.

Brokuła i kurczaka odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Przygotowujemy sos czosnkowy.

Do miseczki przekładamy majonez, jogurt przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ewentualnie przyprawę do sałatek oraz sól i pieprz do smaku.

Składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Na półmisku, w misce lub na talerzu układamy brokuła, następnie wykładamy kawałki kurczaka, kukurydzę, uprażony słonecznik i polewamy sosem czosnkowym.

Sałatkę możemy także podać także w wersji, kiedy wszystkie składniki wraz z sosem wymieszamy razem i podamy w misce.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 117 kcal (100 g)
białka (B): 12,1 g
tłuszcze (T): 6,4 g
węglowodany (W): 3,5 g      błonnik: 1,16 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy