Szaszłyki z łososiem
Szaszłyki z łososiem to pomysł na letni obiad.
Bardzo proste i smaczne szaszłyki ze świeżym łososiem i sporą ilością świeżych warzyw – cebuli, papryki, bakłażana i cukinii.
Prezentują się zacnie i kolorowo, co moim zdaniem zachęca do ich przygotowania i zjedzenia.
W tak ciekawy sposób można podać dzieciom rybę i warzywa, nadziane na patyczki są czymś innym, ciekawym i atrakcyjnym.
Warzywa i rybę zamarynowałam w smakowej oliwie, którą przygotowałam w przeciągu kilku sekund.
Porcja na osobę wychodzi spora, u mnie to 3 sztuki, jak na zdjęciu.
Szaszłyki zaserwowałam z porcją ugotowanych ziemniaków, które można podać w całości lub gniecione. Mąż miał gniecione, ja w całości wybrałam.
Cały obiad z ziemniakami (200 g – ważymy surowe i obrane ziemniaki) to 518 kcal, B 26,5 g, T 23,6 g, W 53,8 g.
Jeśli chcecie obniżyć tłuszcze w Waszej diecie, wówczas na porcję przygotujcie 50 g łososia – wartość makro dania zmaleje o 100 kcal i tłuszczu do 16,6 g.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na szaszłyki z łososiem i warzywami (2 porcje):
- 200 g świeżego łososia
- 100 g bakłażana
- 100 g cukini
- 140 g czerwonej papryki
- 100 g (1 szt.) czerwonej cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypty chili lub ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 szczypty suszonego czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
Jak przygotować szaszłyki z łososiem i warzywami:
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie (dobrze sprawdza się dzbanek, wysoka szklanka lub pokal) – dzięki temu zabiegowi patyczki nie będą się paliły podczas pieczenia.
Łososia oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w sporą kostkę.
Umytą paprykę, cukinię oraz bakłażana kroimy w spore kawałki, a cebulę na ćwiartki, a następnie na pół. Warzywa i ryba powinny mieć spore kawałki, tak żeby z łatwością można było je nabić na patyczki i się nie rozwaliły.
W miseczce łączymy oliwę z przyprawami, a następnie dokładnie pokrywamy nią warzywa i łososia.
Odstawiamy na 10 minut do lekkiego zamarynowania.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie warzywa i łososia.
Układamy, jeżeli posiadamy, na ruszcie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż łosoś straci surowość, a warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.
Podajemy, np. z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 344 kcal (1 porcja – u mnie 3 sztuki)
białka (B): 22,7 g
tłuszcze (T): 23,4 g
węglowodany (W): 12,8 g błonnik: 3,15 g
******
Udostępnij na:
Komentarze