Krokiety z włoską kapustą i pieczarkami
Zapraszam na postne krokiety z włoską kapustą i pieczarkami.
Danie idealne na obiad, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
To także nieodłączny element kuchni polskiej, zwłaszcza na wigilijnym stole.
Składniki na krokiety z włoską kapustą i pieczarkami:
- naleśniki – przepis podawałam tutaj
farsz:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-2 łyżki masła
- olej
panierka:
- 1-2 jajka
- bułka tarta
Jak przygotować krokiety z włoską kapustą i pieczarkami:
Kapustę włoską szatkujemy.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut aż zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odcedzamy.
Pieczarki i cebulę siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy masło, dodajemy cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i razem przesmażamy.
Do przesmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy odcedzoną kapustę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przesmażamy całość chwilkę.
Farsz lekko studzimy.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i składamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy, formując koperty.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze