Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka to klasyka kuchni polskiej, zaraz po “zimnych nóżkach”.

Jeżeli ktoś nie lubi galarety z nóżek to tą propozycję pokocha.

Jest delikatna i lekka w smaku, a w wykonaniu bardzo prosta, robimy ją na bazie rosołu z kurczaka.


Składniki na galaretkę z kurczaka:

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2,5 litra wody
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny 


Jak przygotować galaretkę z kurczaka:

Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i wrzucamy na garnka z wodą.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Gotujemy na małym ogniu tak jak rosół, około 3 godzin.

Wywar odcedzamy, a kurczaka (obranego ze skóry) kroimy na mniejsze kawałki, warzywa w talarki lub kostkę.

Do wywaru dodajemy mrożony groszek i gotujemy około 10 minut, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę spożywczą, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia.

W niewielkich miseczkach lub filiżankach układamy na dno kawałek jajka, groszek, warzywa oraz kurczaka i zalewamy wywarem.

Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do lodówki do całkowitego stężenia.

Podajemy z cytrynką.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Chrzan tarty domowy

28-03-2013 

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i rzeżuchą

28-03-2013 

Domowy majonez

27-03-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy