Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
Sezon truskawkowy – jeden z moich ulubionych!
W pełni zaczynam wykorzystywać dary zbliżającego się lata i przygotowuję moje ulubione ciasta z truskawkami czy rabarbarem (także uwielbiam!)
Dzisiaj wspomnienie z dzieciństwa – ciasto drożdżowe, pyszna drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i kruszonką – musi być!
Jako dziecko zawsze obskubywałam kruszonkę, bo lepiej smakowała niż reszta ciasta.
Do takiej drożdżówki nie ma nic lepszego jak szklaneczka zimnego mleka – pycha!
Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 500 g truskawek
- 500 g rabarbaru
kruszonka:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3/4 szkl. cukru
Jak przygotować ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kurkumę, mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, zimne masło i cukier rozcieramy w palcach aż uzyskamy okruchy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do prostokątnej formy (wym. górny 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wykładamy umyty, osuszony i pokrojony na małe kawałki rabarbar oraz truskawki (duże truskawki przekrawamy na pół).
Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub przez około 30 minut w temperaturze 190°C bez termoobiegu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze