Chrzan tarty domowy
Dzisiaj coś dla prawdziwych hardcorowców – tarty chrzan – bardzo ostry i aromatyczny.
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć chrzanu tartego, który jest doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do sosów, majonezów, kremów i zupy chrzanowej.
Chrzan jest nie tylko doskonałym dodatkiem smakowym, ale także zawiera sinigrynę, prowitaminy, witaminy i sole mineralne. Ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwreumatyczne, pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwwirusowo.
Składniki na chrzan tarty domowy:
- 2 korzenie świeżego chrzanu (ok. 500 g)
- 2-3 łyżki soku z cytryny (octu winnego, jabłkowego, spirytusowego)
- cukier
- sól
- kilka łyżek gorącej wody
Jak przygotować chrzan tarty domowy:
Korzenie chrzanu obieramy cienko, najlepiej obieraczką do warzyw, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zimnej wody na 1 godzinę.
Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni nas przed łzawieniem podczas tarcia, a także zachowa ładny, biały kolor chrzanu i nie będzie taki suchy.
Do miseczki, do której będziemy tarli chrzan wlewamy sok z cytryny.
Chrzan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków.
Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody (tak by był wilgotny) i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny (octem).
Chrzan wkładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Do chrzanu możecie dodać przed podaniem odrobinę śmietany lub majonezu, co wzbogaci smak i uczyni chrzan bardziej aksamitnym i nico złagodzi ostrość.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze