Pieczona pierś indyka
Macie pewnie już popieczone mięska, ale ja w tym ferworze walki w kuchni nie zdążyłam Wam pokazać mojego sposobu na pyszną pierś z indyka, która wychodzi soczysta i aromatyczna.
To propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, gdyż możemy zrobić ją na każdą okazję.
Doskonała na ciepło, ale również jako wędlina do kanapek i dla dzieci.
Szczególnie przypadnie do gustu osobom będącym na diecie, bo jest lekkostrawna i bez tłuszczu.
Miłego świątecznego dnia!
Składniki na pieczoną pierś indyka:
- ok. 1 kg piersi z indyka
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2-3 łyżki oleju
Jak przygotować pieczoną pierś indyka:
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby się indyk zamarynował.
Po tym czasie pierś układamy na blasze i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumieniła z wierzchu.
Zarumienioną pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ją w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły.
Tak przygotowana i upieczona pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze