Ganache (ganasz) czekoladowy

Pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza. A najlepszym poprawiaczem humoru jest… czekolada!

Dzisiaj przepis na to jak zrobić czekoladowy ganache (ganasz).
Ganache to francuska nazwa mieszanki czekolady i słodkiej śmietanki, o konsystencji aksamitnego, gładkiego i błyszczącego kremu.

Można stosować go do wszelakich słodkich deserów. Gdy jest ciepły może posłużyć nam jako aksamitna polewa, w temperaturze pokojowej zaś staje się gęstym kremem do smarowania typu lukier; schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem do tortów.

Wystarczy upiec kruchy spód jak na tartę, posmarować naszym czekoladowym ganaszem i udekorować świeżymi, sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami czy brzoskwiniami.

Ganache w temperaturze pokojowej może posłużyć nam jako baza do przygotowania domowych trufli – wystarczy dodać np. posiekane migdały, orzechy i obtoczyć w gorzkim kakao.

Ja używam także do przygotowania pysznego czekoladowego mazurka.

Jednak pamiętajcie, aby do przygotowania ganache użyć dobrej gatunkowo czekolady, deserowej, ciemnej o dość wysokiej zawartości kakao – min. 60-70%.

Składniki na ganache czekoladowy:

  • 200 g czekolady gorzkiej – u mnie o zawartości 74% kakao
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 50 g miękkiego masła 
  • 2 łyżki miodu – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub rumu, whiskey czy likieru – opcjonalnie 


Jak przygotować ganache czekoladowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.

Gdy tylko śmietanka zacznie wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia.

Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.

Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy, nie przerywając mieszania, masło.

Na koniec możemy dodać ekstrakt waniliowy lub alkohol.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy